Spis treści:
Wprowadzenie
Wprowadzenie
1. Zasady kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej
2. Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej
Bibliografia
Wprowadzenie
Kategoryzacja bazy
noclegowej służy określeniu jakości usług turystycznych oferowanych przez
poszczególne obiekty hotelarskie. W Polsce wymogi dotyczące wyposażenia,
urządzeń i instalacji technicznej, zakresu świadczonych usług określono w Ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o
usługach turystycznych i w Rozporządzeniu
Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich
i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie. Kategoryzacją
objęte zostały hotele, motele, pensjonaty, kempingi, domy wycieczkowe i schroniska
młodzieżowe. Wiejska baza noclegowa zaliczana jest do grupy innych obiektów, w
których świadczone są usługi hotelarskie, i nie podlega kategoryzacji na podstawie
wyżej wymienionych przepisów.
Ocena jakości wiejskiej bazy noclegowej jest prowadzona przez
Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” poprzez system
kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej. Ma ona nie tylko pełnić funkcję
miernika standardu obiektu, ale również wymuszać na kwaterodawcy podnoszenie
jakości oferowanych usług. Celem tej dobrowolnej kategoryzacji jest również
ujednolicenie oznakowania obiektów i stworzenie ogólnokrajowego, przejrzystego
standardu bazy agroturystycznej dostosowanego do poziomu europejskiego
(Kosmaczewska 2004).
Oprócz systemu ogólnopolskiego funkcjonują regionalne
kategoryzacje gospodarstw agroturystycznych, np. regionu Puszczy Białowieskiej
(zasady na stronie: http://www.forumpodlaskie.pl/pdf/MiroslawStepaniukKategoryzacjakwaterzobszaruPuszczyBialowieskiej.pdf).
W państwach Unii Europejskiej brak jest jednolitych zasad
kategoryzacyjnych wiejskiej bazy noclegowej. Federacja Turystyki Wiejskiej
EuroGites zaproponowała normy oceny jakości (http://www.pftw.pl/uploads/Normy_oceny_jakosci_EUROGITES_EW.pdf).
Wprowadzenie tych norm nie jest jednak obowiązkowe.
1. Zasady kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej
Obiekty wiejskiej bazy noclegowej, aby uzyskać rekomendację
i kategorię, muszą przejść inspekcję kategoryzacyjną. Inspekcja ta
przeprowadzana jest przez inspektorów wyznaczonych przez Federację. Ich
zadaniem jest sprawdzenie stanu i wyposażenia obiektu według specjalnych
formularzy kategoryzacyjnych. Przeprowadzenia inspekcji dokonuje się na wniosek
kwaterodawcy oraz po uiszczeniu odpowiedniej opłaty. Gospodarstwo musi spełniać
wymagania ogólne oraz wymagania szczegółowe dla określonej kategorii w danym typie zakwaterowania (www.wodr.konskowola.pl).
Kategoryzacja określa wymagania pod względem wielkości
pomieszczeń, jakości ich wyposażenia, liczby osób na jedną łazienkę, zagospodarowania
terenu i świadczonych usług. Im wyższa kategoria,
tym większe wymagania i większy komfort wypoczynku. Kategoryzacja jest
dobrowolna i może się jej poddać każdy obiekt noclegowy na wsi (Drąg 2013).
Wszystkie obiekty zgłaszane do kategoryzacji powinny być wpisane do ewidencji
innych obiektów noclegowych w urzędzie gminy i spełniać minimalne wymogi ustawy
o usługach turystycznych.
Spełniając określone kryteria, obiekty noclegowe mogą
uzyskać rekomendację Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa
Gościnne” jako „Wypoczynek na wsi” lub „Wypoczynek u rolnika” oraz kategorię od
jednego do trzech słoneczek.
Zgodnie z regulaminem kategoryzacji wiejskiej bazy
noclegowej (http://pftw.pl/uploads/regulamin_kategoryzacji.pdf)
według systemu kategoryzacji przyznaje się ocenę poszczególnych pokoi,
łazienek, samodzielnych jednostek mieszkalnych oraz usług towarzyszących w
skali od jednego do trzech słoneczek.
Ogólna ocena obiektu odpowiada najniższej ocenie przyznanej jednemu z ww. składników oferty.
Skategoryzowane obiekty gwarantują odpowiednio wysoką jakość
usług i są chętniej odwiedzane przez gości, kwaterodawca zyskuje zaś prawo do
zamieszczania oferty w materiałach promocyjnych PFTW „GG” oraz prawo do
posługiwania się zastrzeżonym znakiem Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej
„Gospodarstwa Gościnne” przez 4 lata
(http://pftw.pl/kategoryzacja/Kategoryzacja/kategoryzacja).
Koszty kategoryzacji osób niezrzeszonych w stowarzyszeniach
agroturystycznych:
·
700,00 zł – koszt pełnej kategoryzacji do 5 pokoi i 2
Samodzielnych Jednostek
Mieszkalnych,
·
20,00 zł –
za każdy kolejny pokój (powyżej 5 pokoi),
·
50,00 zł –
za każdą następną jednostkę mieszkaniową (powyżej 2 Samodzielnych Jednostek
Mieszkalnych).
Koszty kategoryzacji dla osób zrzeszonych w stowarzyszeniach
działających pod patronatem PFTW GG:
·
350,00 zł –
do 5 pokoi lub 2 Samodzielnych Jednostek Mieszkalnych (mieszkania wakacyjne),
·
20,00 zł –
za każdy pokój (powyżej 5 pokoi),
·
50,00 zł – za każdą następną jednostkę mieszkaniową
(http://pftw.pl/kategoryzacja/koszty_inspekcji_kategoryzacyjnej).
W celu sprawdzenia zachowania wymagań odpowiadających
przyznanej kategorii przewiduje się możliwość dokonania inspekcji kontrolnych.
Są one przeprowadzane są przez inspektora lub członka Zarządu Federacji na
zlecenie Prezesa Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „GG” lub upoważnionej
przez niego osoby w następujących przypadkach:
·
wpłynięcie
do biura Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „GG” skargi związanej z
niezgodnością stanu faktycznego kwatery ze standardem wynikającym z przyznanej
kategorii obiektu,
·
posługiwanie
się przez kwaterodawcę rekomendacją Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „GG”
pomimo upływu jej ważności,
·
wyrywkowe
kontrole kwater skategoryzowanych.
Regulamin posługiwania się znakiem „Wypoczynek u rolnika”
znajduje się pod linkiem: http://pftw.pl/uploads/regulamin_wypoczynek_u_rolnika.pdf.
Natomiast regulamin
posługiwania się znakiem „Wypoczynek na wsi” znajduje się pod linkiem:
http://pftw.pl/uploads/regulamin_wypoczynek_na_wsi.pdf.
Rysunek 8.2. Znak „Wypoczynek na wsi”
Źródło:opracowanie własne wykonawcy na podstawie http://agro.travel/data/file/agro%202013/konferencja/materialy/Oczekiwania%20uslugodawcow%20pod%20adresem%20nowej%20perspektywy%20finansowej%202014-2020.doc
2.
Kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej
Kategoryzacja
wiejskiej bazy noclegowej zgodnie z zasadami Polskiej Federacji Turystyki
Wiejskiej „Gospodarstwo Gościnne” polega na spełnieniu wymagań określonych dla
poszczególnych kategorii przedstawionych w tabeli kategoryzacyjnej. Wymagania
dotyczą cech ogólnych kwatery, infrastruktury technicznej, usług i
infrastruktury mającej wpływ na komfort pobytu gości. Wymagania szczegółowe
określono dla pokoi gościnnych, samodzielnych jednostek mieszkalnych oraz
węzłów higieniczno-sanitarnych.
Wymagania ogólne wiejskiej bazy noclegowej dla
poszczególnych kategorii przedstawiono w tabeli 8.1.
Tabela 8.1. Cechy kwatery
Wymagania ogólne
|
*
|
**
|
***
|
Ubezpieczenie
OC od działalności turystycznej – ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej
zapewnia ochronę ubezpieczeniową w razie wyrządzenia szkody osobom trzecim,
zarówno w mieniu, jak i na osobie, w związku z prowadzeniem działalności
turystycznej lub posiadaniem mienia.
|
o
|
||
Spełnienie
wymagań ogólnego bezpieczeństwa – zapewnienie gościom warunków do
bezpiecznego wypoczynku, np. schody, poręcze zabezpieczenia antypoślizgowe
itp.
|
o
|
o
|
o
|
Ogólna instrukcja przeciwpożarowa
w widocznym miejscu.
|
o
|
o
|
o
|
Dane kontaktowe do gospodarza w widocznym
miejscu.
|
o
|
o
|
o
|
Regulamin pobytu w kwaterze.
|
o
|
||
Apteczka,
ulotka informacyjna na temat usług zdrowotnych w okolicy.
|
o
|
o
|
|
Widoczny
cennik usług – cennik usług oferowanych w kwaterze (podstawowych i
dodatkowych).
|
o
|
||
Brak
negatywnego oddziaływania lub dokuczliwości otoczenia – w pobliżu kwatery nie
mogą znajdować się obiekty, które uciążliwym hałasem, wytwarzanym zapachem
lub widokiem zakłócają pobyt w kwaterze.
|
o
|
o
|
o
|
o – wymaganie obowiązuje
|
Źródło: opracowanie własne na podstawie Polska Federacja Turystyki
Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
Wymagania dotyczące
oznakowania wiejskiej bazy noclegowej, infrastruktury technicznej przedstawiono
w tabeli 8.2.
Tabela 8.2. Infrastruktura techniczna
Wymagania
|
*
|
**
|
***
|
Zadaszenie
nad głównym wejściem
|
o
|
o
|
|
Utwardzona
nawierzchnia pieszego dojścia do obiektu noclegowego, np. żwir, kamień,
deski, chodnik itp.
|
o
|
o
|
o
|
Wyznaczone miejsce na środki
lokomocji gości
|
o
|
o
|
|
Oświetlenie zewnętrzne nad głównym wejściem do budynku
|
o
|
o
|
o
|
Oświetlenie zewnętrzne przy bramie wjazdowej
|
o
|
||
Oznakowanie na budynku
lub podwórzu
|
o
|
o
|
o
|
Oznakowanie pokoi/SJM
(numery) na drzwiach wejściowych do pokoju lub SJM
|
o
|
o
|
o
|
Źródło: opracowanie własne na podstawie Polska Federacja Turystyki
Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
Wymagania dotyczące usług mających wpływ na komfort pobytu
gości przedstawiono w tabeli 8.3.
Tabela 8.3. Usługi mające wpływ na komfort pobytu gości
Wymagania
|
ð
|
ðð
|
ððð
|
Dostęp
do telewizora – miejsce ogólnodostępne dla gości, gdzie można oglądać program
telewizyjny
|
o
|
o
|
o
|
Radio dostępne
na życzenie
|
o
|
||
Dostęp
do pralki – na prośbę gości gospodarz udostępnia pralkę lub sam oferuje
usługę
|
o
|
||
Dostęp do
urządzeń umożliwiających
przygotowanie gorących napojów przez gości
|
o
|
o
|
o
|
Dostęp do lodówki
|
o
|
o
|
o
|
Dostęp do
telefonu w nagłych przypadkach
|
o
|
o
|
o
|
Dostęp do
żelazka i deski do prasowania
|
o
|
o
|
o
|
Dostęp
do Internetu w określonych godzinach – gościom z laptopami gospodarz
udostępnia w określonych godzinach łącze internetowe.
|
o
|
||
Sieć
Wi-Fi – w całym obiekcie lub w wyznaczonych miejscach jest dostęp do
bezprzewodowego Internetu.
|
o
|
||
Dostęp
do folderów, map, przewodników turystycznych o okolicy – gospodarz dysponuje
informacjami o okolicznych atrakcjach, które może bezpłatnie rozdać lub
wypożyczyć gościom.
|
o
|
o
|
o
|
Źródło: opracowanie własne na podstawie Polska Federacja Turystyki
Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
Wymagania dotyczące infrastruktury mającej wpływ na komfort
pobytu gości przedstawiono w tabeli 8.4.
Tabela 8.4. Infrastruktura mająca wpływ na komfort pobytu
gości
Wymagania
|
*
|
**
|
***
|
Zieleń ozdobna
lub ogród
|
o
|
o
|
o
|
Grill lub miejsce na
ognisko
|
o
|
o
|
o
|
Altana,
wiata, zadaszenie lub parasole – zacienione miejsce wypoczynku dla gości z
miejscami do siedzenia
|
o
|
||
Jadalnia lub aneks
jadalny dla gości
|
o
|
||
Pokój
lub aneks wypoczynkowy dla gości – pomieszczenie ogólnodostępne, w którym
niezależnie od pory dnia mogą przebywać goście wypoczywający w obiekcie.
|
o
|
||
Stoliki
i ławeczki – miejsca w ogrodzie, gdzie można wypoczywać na świeżym powietrzu,
liczba takich miejsc siedzących powinna być dostosowana do liczby gości
wypoczywających w obiekcie.
|
o
|
o
|
|
Urządzenia rekreacyjne
(ilość)
Tenis stołowy
Basen
Kijki nordic walking – możliwość wypożyczenia
Huśtawki
lub hamak
Kajaki
Wędki
Rowery
Narty
Boisko do siatkówki – miejsce wyznaczone na gry zespołowe
Boisko do piłki nożnej
Boisko do badmintona
Inne
|
2
|
3
|
4
|
Źródło: opracowanie własne na podstawie Polska Federacja Turystyki
Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
Wymagania dotyczące pokoi gościnnych zawiera tabela 8.5.
Tabela 8.5. Baza noclegowa pokoje gościnne
Wymagania
|
*
|
**
|
***
|
Pokój
1-osobowy (m2)
|
6
|
8
|
10
|
Pokój 2-osobowy (m2)
|
8
|
10
|
14
|
Pokój 3-osobowy (m2)
|
10
|
14
|
16
|
Pokój
4-osobowy (m2)
|
12
|
15
|
20
|
Pokój 5-osobowy (m2)
|
15
|
18
|
–
|
Pokój 6-osobowy (m2)
|
18
|
–
|
–
|
Maksymalna liczba osób w
pokoju
|
6
|
5
|
4
|
Łóżko
1-osobowe o min. wym. materaca 80 × 190 cm
|
o
|
||
Łóżko
1-osobowe o min. wym. materaca 90 × 200 cm
|
o
|
o
|
|
Łóżko
2-osobowe o min. wym. materaca 120 × 190
|
o
|
||
Łóżko
2-osobowe o min. wym. materaca 140 × 200 cm
|
o
|
o
|
|
Jakość łóżek,
materacy (w skali 0–3)
|
1
|
2
|
3
|
Oświetlenie
dostosowane do wielkości pokoju
|
o
|
o
|
o
|
Nocny stolik lub półka
przy każdym łóżku
|
o
|
o
|
o
|
Lampka nocna przy każdym
miejscu noclegowym
|
o
|
o
|
o
|
Szafa garderobiana lub
równoważnik szafy, min. 3 wieszaki na osobę
|
o
|
o
|
o
|
Stół,
ława lub stolik – stoliki są dostosowane
wysokością do
miejsc siedzących
|
o
|
o
|
o
|
Miejsce do siedzenia dla każdej osoby – w pokoju
powinno się znajdować krzesło dla każdego z gości, jednak nie więcej niż 4 na
pokój
|
o
|
o
|
o
|
Lustro (umożliwiające
obejrzenie połowy sylwetki)
|
o
|
o
|
o
|
Pościel
zgodna z liczbą miejsc noclegowych – kołdra lub dwa koce, poduszka, poszwa,
poszewka na poduszkę, prześcieradło
|
o
|
o
|
o
|
Ręcznik
o wymiarach min. 40 × 80 cm – zgodne z liczbą miejsc noclegowych
|
o
|
o
|
o
|
Pojemnik na śmieci
niepalny lub trudnopalny
|
o
|
o
|
o
|
Zasłony
okienne zaciemniające – zasłony, żaluzje, rolety
|
o
|
o
|
o
|
Drzwi pełne z możliwością zamykania
na klucz
|
o
|
o
|
o
|
Wieszak na wierzchnią
odzież
|
o
|
o
|
o
|
Poziom czystości
estetyki w pokoju (w skali 0–3)
Stan pokrycia ścian
w pokoju (w skali 0–3)
Stan pokrycia podłóg w
pokoju (w skali 0–3)
Stan
mebli oraz wyposażenia w pokoju (w skali 0–3)
Elementy
dekoracyjne (w skali 0–3)
|
1
|
2
|
3
|
Pokój posiada samodzielny
WHS (węzeł higieniczno-sanitarny) z wejściem z pokoju
|
o
|
||
Pokój posiada samodzielny
WHS z wejściem z korytarza
|
o
|
||
Pokój posiada dostęp do
WHS wspólnego z innymi pokojami (ilość pokoi przypadających
na WHS)
|
3
|
2
|
Źródło: opracowanie własne na podstawie Polska Federacja Turystyki
Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
Wymagania dotyczące węzłów higieniczno-sanitarnych
przedstawiono w tabela 8.6.
Tabela 8.6. Węzły higieniczno-sanitarne
Wymagania
|
ð
|
ðð
|
ððð
|
Liczba
osób przypadających na jeden węzeł higieniczno-sanitarny
|
8
|
6
|
4
|
Bieżąca
woda oraz ciepła woda przez całą dobę
|
o
|
o
|
o
|
Stan techniczny wyposażenia
(w skali 0–3)
|
1
|
2
|
3
|
Poziom
czystości/estetyki (w skali 0–3)
|
1
|
2
|
3
|
Dostępność dla
ilości pokoi (maks. liczba)
|
3
|
2
|
1
|
Natrysk/wanna
|
o
|
o
|
o
|
Półka na mydło przy
wannie lub w kabinie natryskowej
|
o
|
o
|
o
|
Umywalka
|
o
|
o
|
o
|
Blat lub półka przy
umywalce
|
o
|
o
|
o
|
WC
|
o
|
o
|
o
|
Papiernica
– wieszak lub półka z papierem toaletowym
|
o
|
o
|
o
|
Wieszaki
na ręczniki, wieszaki ścienne na odzież – dobrej jakości wieszaki
przygotowane odpowiednio dla każdego z gości
|
o
|
o
|
o
|
Lustro
|
o
|
o
|
o
|
Boczne lub górne oświetlenie
lustra
|
o
|
o
|
o
|
Uniwersalne gniazdko
elektryczne z osłoną
|
o
|
o
|
o
|
Pojemnik na śmieci
niepalny lub trudnopalny
|
o
|
o
|
o
|
Dozownik płynnego mydła
lub mydełka jednorazowe
|
o
|
o
|
o
|
Ręczniki
papierowe (w pokoju z łazienką dopuszczalne z tkaniny)
|
o
|
o
|
o
|
Ścierka
do podłogi
|
o
|
o
|
o
|
Szklanka/kubek
|
o
|
o
|
o
|
Poręcze przy WC,
natrysku/wannie
|
o
|
||
Zamknięcie
WHS od wewnątrz
|
o
|
o
|
o
|
Źródło: opracowanie własne na podstawie Polska Federacja Turystyki
Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
Wymagania dotyczące samodzielnych jednostek mieszkalnych
przedstawiono w tabeli 8.7.
Tabela 8.7. Samodzielna Jednostka Mieszkalna (mieszkanie,
dom)
Wymagania
|
*
|
**
|
***
|
|
Drzwi
pełne zamykane na klucz do SJM
|
o
|
o
|
o
|
|
Powierzchnia ogólna dla 4
osób (plus 3 m2 na kolejną osobę)
|
30
|
35
|
40
|
|
Jedno pomieszczenie: cześć sypialnia,
aneks wypoczynkowy i kuchenny plus WHS jako osobne pomieszczenie
|
o
|
|||
Minimum
dwa pomieszczenia (sypialnia z aneksem wypoczynkowym lub kuchennym albo
sypialnia i pokój wypoczynkowy z aneksem kuchennym) plus WHS
|
o
|
o
|
||
Kuchnia lub aneks kuchenny
|
o
|
o
|
o
|
|
Pokój wypoczynkowy lub
aneks wypoczynkowy
|
o
|
o
|
o
|
|
Maksymalna liczba osób
|
6
|
5
|
4
|
|
Łóżko
1-osobowe o min. wym. materaca 80 × 190 cm
|
o
|
|||
Łóżko
1-osobowe o min. wym. materaca 90 × 200 cm
|
o
|
o
|
||
Łóżko
2-osobowe o min. wym. materaca 120 × 190
|
o
|
|||
Łóżko
2-osobowe o min. wym. materaca 140 × 200 cm
|
o
|
o
|
||
Nocny stolik lub półka przy każdym
łóżku
|
o
|
o
|
o
|
|
Lampka nocna przy każdym
miejscu noclegowym
|
o
|
o
|
o
|
|
Pościel
zgodna z liczbą miejsc noclegowych
|
o
|
o
|
o
|
|
Ręcznik
o wymiarach min. 40 × 80 cm – zgodne z liczbą miejsc noclegowych
|
o
|
o
|
o
|
|
Zasłony okienne
zaciemniające (lub żaluzje, okiennice)
|
o
|
o
|
o
|
|
Stół (normalnej wysokości)
i krzesła w liczbie odpowiedniej do ilości osób
|
o
|
o
|
o
|
|
Meble wypoczynkowe
(fotele, kanapa)
|
o
|
o
|
||
Lustro (umożliwiające
obejrzenie połowy sylwetki)
|
o
|
o
|
o
|
|
Szafa garderobiana, lub
wnęka (równoważnik szafy), min. 3 wieszaki na osobę
|
o
|
o
|
o
|
|
Ręczniki
kąpielowe stosownie do ilości miejsc
|
o
|
o
|
||
Kuchenka
|
o
|
o
|
o
|
|
Lodówka
|
o
|
o
|
o
|
|
Sztućce,
talerze, szklanki – zgodne z liczbą osób
|
o
|
o
|
o
|
|
Jednolita zastawa stołowa
|
o
|
|||
Garnki, patelnie, czajnik
|
o
|
o
|
o
|
|
Kosz na odpadki opisany
|
o
|
o
|
o
|
|
Deski do krojenia
|
o
|
o
|
o
|
|
Otwieracz do butelek i
puszek
|
o
|
o
|
o
|
|
Ściereczki
|
o
|
o
|
o
|
|
Szafka na naczynia
|
o
|
o
|
o
|
|
Blat lub stół
przygotowawczy
|
o
|
o
|
o
|
|
Ekspres do kawy
|
o
|
|||
Odpowiednie środki
i sprzęt czyszczący
|
o
|
o
|
o
|
|
Liczba osób przypadających
na jeden węzeł higieniczno-sanitarny
|
8
|
6
|
4
|
|
Bieżąca
woda oraz ciepła woda przez całą dobę
|
o
|
o
|
o
|
|
Natrysk/wanna
|
o
|
o
|
o
|
|
Półka na mydło przy
wannie lub w kabinie natryskowej
|
o
|
o
|
o
|
|
Umywalka
|
o
|
o
|
o
|
|
Blat lub półka przy
umywalce
|
o
|
o
|
o
|
|
WC
|
o
|
o
|
o
|
|
Papiernica
– wieszak lub półka z papierem toaletowym
|
o
|
o
|
o
|
|
Wieszaki na ręczniki,
wieszaki ścienne na odzież
|
o
|
o
|
o
|
|
Lustro
|
o
|
o
|
o
|
|
Boczne lub
górne oświetlenie lustra
|
o
|
o
|
o
|
|
Uniwersalne gniazdko
elektryczne z osłoną (zalecane z wyłącznikiem
różnicowo-prądowym)
|
o
|
o
|
o
|
|
Pojemnik na śmieci
niepalny lub trudnopalny
|
o
|
o
|
o
|
|
Dozownik
płynnego mydła lub mydełka jednorazowe
|
o
|
o
|
o
|
|
Ręczniki
papierowe (w pokoju z łazienką dopuszczalne z tkaniny)
|
o
|
o
|
o
|
|
Ścierka do podłogi
|
o
|
o
|
o
|
|
Szklanka/kubek
|
o
|
o
|
o
|
|
Poręcze
przy WC, natrysku/wannie
|
o
|
|||
Zamknięcie
WHS od wewnątrz
|
o
|
o
|
o
|
|
Poziom czystości
estetyki (w skali 0–3)
|
1
|
2
|
3
|
|
Stan pokrycia
ścian (w skali 0–3)
|
1
|
2
|
3
|
|
Stan pokrycia podłóg (w skali 0–3)
|
1
|
2
|
3
|
|
Stan mebli, wyposażenia (w skali 0–3)
|
1
|
2
|
3
|
|
Elementy dekoracyjne (w skali 0–3)
|
1
|
2
|
3
|
|
Źródło: opracowanie własne na podstawie Polska Federacja Turystyki
Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
Aby obiekt mógł otrzymać rekomendację „Wypoczynek u
rolnika”, musi spełniać dodatkowe wymagania,
takie jak:
·
siedlisko
zagospodarowane tradycyjnie – dom, budynki gospodarskie, podwórze, ogród
przydomowy,
·
otaczające
kwaterę tereny wiejskie – otoczenie kwatery to zabudowania gospodarskie, pola,
łąki, lasy (sceneria, krajobraz, przestrzeń) ,
·
prowadzona
produkcja rolna: roślinna i/lub hodowlana, ogrodnicza, sadownicza, rybacka,
·
zwierzęta
stanowiące atrakcję turystyczną gospodarstwa – 3 gatunki,
·
ogród
warzywny,
·
posiłki
domowe wytwarzane na bazie produktów wiejskich – możliwość degustacji
regionalnych potraw serwowanych w kwaterze dla gości,
·
elementy
dekoracyjne w obiekcie oraz poszczególnych pokojach związane z kultywowaniem
rodzimych tradycji, kultury, etnografii,
·
rozwiązania
ekologiczne w gospodarstwie – np. segregacja śmieci, kompostownie, własna
oczyszczalnia ścieków, odnawialne źródła energii,
·
ilość miejsc
w kwaterze do 30.
Przykłady skategoryzowanych gospodarstw agroturystycznych:
Bibliografia
Literatura
obowiązkowa
Knecht D., Agroturystyka w agrobiznesie, Wydawnictwo C.H.
Beck, Warszawa 2009.
Mikuta B.,
Żelazna K., Organizacja ruchu
turystycznego na wsi, Format–AB, Warszawa 2004.
Sikora J., Agroturystyka. Przedsiębiorczość na
obszarach wiejskich, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2012.
Literatura dodatkowa
Czerwińska-Jaśkiewicz
M., Marketing w agroturystyce, Difin,
Warszawa 2013.
Kosmaczewska J. Systemy oceny jakości
wiejskiej bazy noclegowej w Polsce i w wybranych krajach Unii Europejskiej, [w:] Bosiacki S., Grell J., Gospodarka turystyczna w XXI wieku. Szanse i
bariery rozwoju w warunkach integracji międzynarodowej, Akademia Wychowania
Fizycznego w Poznaniu, Poznań 2004.
Przezbórska L.,
Sznajder M., Agroturystyka, Polskie
Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2005.
Rozporządzenie
Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów
hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie
(Dz. U. 2006 nr 22 poz. 169, tekst jedn. z późn. zm.).
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach
turystycznych (Dz. U. 2004 nr 223 poz. 2268,
tekst jedn. z późn. zm.).
Netografia
Drąg K., Oczekiwania usługodawców pod adresem nowej
perspektywy, http://agro.travel/pl/niezbednik/zwiedzajacego/materialy_z_konferencji/