13. Produkcja rolnicza w gospodarstwie agroturystycznym

Spis treści:

Wprowadzenie
1.      Produkcja żywności w gospodarstwie rolnym
2.      Produkcja rolnicza a potrzeby gospodarstwa agroturystycznego
3.      Dostosowanie produkcji rolniczej do funkcjonowania działalności agroturystycznej
Bibliografia 


Wprowadzenie

Produkcja rolnicza w gospodarstwie agroturystycznym powinna być atrakcyjna dla turystów przebywających w gospodarstwie. Atrakcyjność oznacza m. in. stosowanie metod zrównoważonych, ekologicznych, ekstensywnych na podstawie hodowli rodzimych ras zwierząt gospodarskich i uprawy starych odmian roślin. Magnesem przyciągającym zwłaszcza rodziny z dziećmi jest duża różnorodność gatunków zwierząt występujących w gospodarstwie.


1.      Produkcja żywności w gospodarstwie rolnym
Produkcja rolnicza zaspokajająca potrzeby gospodarstwa agroturystycznego powinna opierać się na zrównoważonych i zintegrowanych ze środowiskiem obszarów wiejskich systemach (produkcja ekologiczna, integrowana produkcja roślin).
Produkcja rolnicza w gospodarstwach agroturystycznych powinna być zgodna z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej oraz z Normami i wymogami wzajemnej zgodności (cross-compliance).
Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej (KDPR) to zbiór zasad i zaleceń prowadzenia gospodarstwa rolnego w sposób ograniczający zanieczyszczenia i degradację środowiska. KDPR opracowany został w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Obejmuje następujące rozdziały:
1.      Prawo chroniące środowisko w obszarze rolnictwa.
2.      Urządzenia i zarzadzanie gospodarstwem rolnym w rolnictwie zrównoważonym.
3.      Ochrona wód.
4.      Ochrona gruntów rolnych.
5.      Ochrona powietrza.
6.      Ochrona krajobrazu i zachowanie bioróżnorodności.
7.      Infrastruktura obszarów wiejskich.
Stosowanie dobrej praktyki rolniczej jest możliwe w odpowiednio urządzonym gospodarstwie, którego kierunek produkcji jest właściwie dostosowany do naturalnych warunków przyrodniczych. Ważne jest powiązanie produkcji roślinnej ze zwierzęcą, wyposażenie gospodarstwa w odpowiednie urządzenia do składowania nawozów naturalnych (płyty obornikowe ze zbiornikami na gnojówkę i wody gnojowe lub zbiorniki na gnojowicę) oraz uregulowana gospodarka wodno-ściekowa. W produkcji roślinnej szczególne znaczenie ma gospodarka składnikami nawozowymi, które niewykorzystane przez rośliny są główną przyczyną zanieczyszczania wód. Kolejne ważne elementy to: płodozmian dostosowany do warunków środowiska i kierunku produkcji, system uprawy roli chroniący glebę oraz integrowana ochrona roślin (Kuś, Jończyk 2005, s. 13).


Tabela 6.1. Wybrane zasady dobrej praktyki rolniczej
Elementy
Zasady
Planowanie sposobu użytkowania gruntów
Na gruntach o poziomie wody gruntowej 40–60 cm powinny być zlokalizowane łąki, przy poziomie wody 60–80 cm można prowadzić użytkowanie przemienne, pastwiskowo-kośne. Na gruntach ornych poziom wody gruntowej nie powinien być wyższy niż 100 cm. Natomiast grunty położone na stokach o nachyleniu powyżej 12° (20%) powinny być trwale zadarnione lub zalesione.
Organizacja produkcji roślinnej i zwierzęcej
Organizacja produkcji roślinnej odbywa się w ramach płodozmianów, a produkcji zwierzęcej w ramach przemyślanego i racjonalnego obrotu stadem. Obsada zwierząt nie powinna przekraczać 1,5 dużej jednostki przeliczeniowej zwierząt na 1 ha użytków rolnych. Płodozmian powinien obejmować 3, 4 gatunki roślin na glebach lekkich i 4, 5 gatunków roślin na glebach cięższych.
Integrowana ochrona roślin
Biologiczne metody ochrony roślin polegają na wykorzystaniu chorobotwórczych mikroorganizmów, drapieżnych i pasożytniczych owadów, owadożernych ptaków i innych zwierząt do zwalczania szkodników roślin, agrofagów i chwastów. W płodozmianie powinny występować przemiennie rośliny jare i ozime, zbożowe i niezbożowe, rośliny uprawiane w szerokich rzędach i zwartym łanie.
Płyty i zbiorniki do przechowywania nawozów naturalnych
Pojemność płyty gnojowej powinna zapewniać możliwość gromadzenia i przechowywania obornika przez okres co najmniej 6 miesięcy.
Ochrona wód przed zanieczyszczeniami obszarowymi
Nie należy stosować wszelkich nawozów na glebach zalanych wodą oraz przykrytych śniegiem lub zamarzniętych, nawozów naturalnych w postaci płynnej i mineralnych nawozów azotowych na glebach bez okrywy roślinnej, położonych na stokach o nachyleniu większym niż 10%.
Dawki i terminy stosowania nawozów naturalnych i mineralnych
Roczna dawka nawozu naturalnego nie może przekraczać jego ilości zawierającej 170 kg azotu całkowitego na 1 ha użytków rolnych. Nawozy naturalne oraz organiczne powinny być stosowane na pola w okresie od 1 marca do 30 listopada. Nawozów naturalnych nie należy stosować w odległości mniejszej niż 20 m od stref ochronnych źródeł i ujęć wody.
Ochrona gleb przed erozją i degradacją fizyczną
Do najskuteczniejszych zabiegów przeciw erozji wietrznej zalicza się zakładanie i pielęgnowanie śródpolnych pasów zadrzewień i zakrzaczeń oraz stałe utrzymywanie gleby pod okrywą roślin.
Zagroda wiejska w krajobrazie
Gospodarstwo powinno być tak zlokalizowane i urządzone, aby nie naruszało estetyki krajobrazu, a działalność produkcyjna nie była uciążliwa dla otoczenia i środowiska. Obejście gospodarskie swoim wyglądem powinno harmonizować z otoczeniem, a rolnik powinien czuć odpowiedzialność za piękno środowiska. Odległość otwartych zbiorników na płynne odchody zwierzęce o pojemności do 200 m3 oraz płyt gnojowych powinny wynosić co najmniej: od otworów okiennych i drzwi budynków mieszkalnych na sąsiednich działkach – 30 m, od granicy działki sąsiedniej – 4 m.
Bioróżnorodność w gospodarstwie
Wszelkiego rodzaju mokradła (bagna, torfowiska, strefy przybrzeżne rzek oraz zbiorników wodnych) należy przywrócić do naturalnego stanu. Mokradła powinny być wykorzystywane jako naturalne, ekstensywnie użytkowane łąki lub całkowicie wyłączone z użytkowania rolniczego. Zabrania się wypalania roślinności na łąkach, pastwiskach, nieużytkach, w rowach, na pasach przydrożnych, wzdłuż szlaków kolejowych.
Źródło: opracowanie własne autora na podstawie Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej
Normy i wymogi wzajemnej zgodności (cross-compliance) oznaczają powiązanie wysokości uzyskiwanych płatności bezpośrednich ze spełnianiem przez beneficjentów określonych wymogów. Wymogi te zostały podzielone na trzy obszary:
·        obszar A, który obejmuje: identyfikację i rejestrację zwierząt, zagadnienia ochrony środowiska naturalnego;
·        obszar B, który obejmuje: zdrowie publiczne, zdrowie zwierząt, zgłaszanie niektórych chorób, zdrowotność roślin;
·        obszar C, który obejmuje dobrostan zwierząt.
Podstawowym celem instrumentu cross-compliance jest ochrona środowiska, poprawa bezpieczeństwa i jakości żywności, zdrowotności zwierząt i roślin oraz dobrostanu zwierząt.
Wymogi dotyczą:
·        ochrony dzikiego ptactwa,
·        zdrowotności roślin,
Ogólne zasady ekologicznej produkcji rolnej (na podstawie: Juszkiewicz 2009):
·        Zakaz stosowania i korzystania z produktów wytworzonych z GMO do produkcji ekologicznej żywności, produkcji pasz, przetwórstwa.
·        Zakaz stosowania środków ochrony roślin, nawozów, środków poprawiających glebę, nasion i materiału rozmnożeniowego, mikroorganizmów i zwierząt, które zawierają organizmy GMO.
·        W produkcji roślinnej stosuje się praktyki uprawy roli, które przyczyniają się wyłącznie do utrzymania lub zwiększenia materii organicznej gleby i zapobiegają jej erozji: wieloletni płodozmian z wykorzystaniem roślin strączkowych i innych roślin na nawóz zielony, obornik i materiał organiczny (najlepiej przekompostowany) pochodzący z produkcji zwierzęcej.
·        Dopuszcza się stosowanie preparatów biodynamicznych.
·        Nie stosuje się nawozów mineralnych azotowych. Nawozy mineralne poprawiające glebę mogą być stosowane tylko wtedy, gdy zostały dopuszczone do stosowania w produkcji ekologicznej, środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
·        Przy wyborze ras lub odmian należy brać pod uwagę zdolność zwierząt do przystosowania się do miejscowych warunków.
·        Skala i koncentracja produkcji trzody w fermach i gospodarstwach ekologicznych limitowana jest wielkością posiadanego areału użytków rolniczych.
·        Żywienie zwierząt powinno być prowadzone zgodnie z obowiązującymi normami żywienia, z wykorzystaniem pasz dobrej jakości, pozyskanymi metodami ekologicznymi.
·        Warunki w pomieszczeniach inwentarskich muszą zaspokajać potrzeby biologiczne zwierząt gospodarskich (swoboda ruchu i komfort).
Integrowana produkcja roślin (do 2014 r. integrowana produkcja) jest systemem jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie i nawożeniu roślin oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska, zdrowie ludzi i zwierząt. Sposób ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi polega na wykorzystaniu w szczególności metod niechemicznych. Produkcja roślinna w ramach tego systemu podlega certyfikacji prowadzonej przez podmioty certyfikujące upoważnione przez Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa (do 2014 r. przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa).
Certyfikat poświadczający stosowanie integrowanej produkcji roślin jest wydawany, gdy producent spełni następujące warunki:
·        ukończy szkolenie w zakresie produkcji roślin;
·        będzie prowadził produkcje i ochronę roślin według szczegółowych metodyk zatwierdzonych przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa;
·        bêdzie stosowa³ nawo¿enie na podstawie faktycznego zapotrzebowania roœlin na sk³adniki pokarmowe, okreœlone w szczególnoœci na podstawie analiz gleby lub roœlin;
·        bêdzie dokumentowa³ prawid³owo prowadzenie dzia³añ zwi¹zanych z integrowan¹ produkcj¹ roœlin;
·        bêdzie przestrzega³ przy produkcji roœlin zasad higieniczno-sanitarnych, w szczególnoœci okreœlonych w metodykach;
·        w próbkach roœlin i produktów roœlinnych pobranych do badañ nie zostan¹ stwierdzone przekroczenia najwy¿szych dopuszczalnych pozosta³oœci œrodków ochrony roœlin oraz poziomów azotanów i metali ciê¿kich;
·        bêdzie przestrzega³ przy produkcji roœlin wymagañ z zakresu ochrony roœlin przed organizmami szkodliwymi, w szczególnoœci okreœlonych w metodykach.
Wszystkie czynności prowadzone w uprawach integrowanej produkcji roślin wymagają udokumentowania w notatnikach upraw rolniczych, sadowniczych i warzywniczych. Certyfikat jest wydawany na okres 12 miesięcy. Producenci, którzy otrzymają certyfikat, mają prawo oznaczania produktów zastrzeżonym znakiem. W roku 2012 liczba wydanych certyfikatów wynosiła 2465, a certyfikowana powierzchnia to 15443 ha (dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi).
Metodyki integrowanej produkcji opracowano dla: gruszek, jabłek, malin, porzeczki czarnej i czerwonej, truskawek, wiśni, ziemniaków, agrestu, borówki wysokiej, brzoskwiń i moreli, buraków, cebuli, kalafiorów, kapusty, kukurydzy, marchwi, ogórka gruntowego, papryki, pomidorów, pszenicy, rzepaku, sałaty, szparagów i śliwek.
Metodyki dostępne są na stronie http://piorin.gov.pl/index.php?pid=1477#metodyki


2.      Produkcja rolnicza a potrzeby gospodarstwa agroturystycznego
Produkcja roślinna i zwierzęca w gospodarstwie agroturystycznym powinno uwzględniać potrzeby żywieniowe gospodarzy oraz turystów przebywających w gospodarstwie.
Poniższy przykład przedstawia sposób obliczania zapotrzebowania na produkty spożywcze z uwzględnieniem norm żywieniowych (Sikorska, Kajszczak 2001, s. 118–120).
Na podstawie tabeli racji pokarmowych określone zostały dzienne racje pokarmowe dla przeciętnej pięcioosobowej rodziny w składzie: dziecko – 7 lat, syn – 15 lat, ojciec umiarkowanie ciężko pracujący, matka umiarkowanie ciężko pracująca i babcia w wieku powyżej 65 lat. Mnożąc dzienne racje pokarmowe przez 365 dni, otrzymamy zapotrzebowanie całoroczne rodziny. Założenia dla turystów przebywających w gospodarstwie: okres pobytu gości – 10 osób przez 100 dni (sezon letni), skład grupy gości: 1 dziecko w wieku szkolnym, 2 dziewczynki w wieku 16 i 20 lat, 2 chłopców w wieku 16 i 20 lat i 5 osób dorosłych.
Łączne potrzeby żywieniowe rodziny gospodarzy i gości wynoszą:
·        pieczywo ciemne i jasne (w przeliczeniu na zboże) – 1810 kg,
·        mąka, kasze, makarony (w przeliczeniu na zboże) – 267 kg,
·        mleko płynne – 1500 l, sery (w przeliczeniu na mleko) – 1000 kg, jaja – 1640 szt.,
·        mięso, wędliny drób, ryby – 432 kg,
·        inne tłuszcze: smalec – 61,5 kg lub olej – 71,8 l,
·        warzywa i owoce – 1831,5 kg, ziemniaki – 1312,5 kg, suche strączkowe – 22,5 kg,
·        dżemy, marmolady, miód – 50 kg.
Korygując przedstawione wyliczenie potrzebnych produktów o możliwe straty, zakładając wyższe spożycie warzyw i owoców przez gości w okresie letnim i jesiennym, można określić konieczne rozmiary produkcji w gospodarstwie.
·        zboża – ok. 2100 kg: przerób na mąki i wypiek własnego chleba i makaronu,
·        pszenica – ok. 1500 kg, żyto – ok. 600 kg: zasiew ok. 0,8 ha,
·        mleko – ok. 2500–3000 l: jedna krowa lub/i stadko kóz – 5 szt. + kozioł, powierzchnia wypasu – ok. 1 ha,
·        jaja – 1640–2000 szt.: stadko kur – ok. 30 niosek i 1–2 koguty,
·        mięso i wędliny – ok. 500 kg: 2–3 tuczniki (250 kg), 2–3 samice królicze z przychówkiem (40 szt. × 2,5–3,0 kg = 100–120 kg), drób – stadko indyków (10 szt. × 4–5 kg = 40–50 kg) lub stadko kaczek (10 szt. × 2–3 kg = 20–30 kg), ewentualnie stadko kogutków (ok. 15–20 szt. × 1,5 kg = 22,5–30 kg), jeżeli jest taka możliwość ryby z własnego stawu lub jeziora,
·        ziemniaki – ok. 1500 kg: potrzeba ok. 0,1 ha,
·        warzywa – ok. 1200 kg: ok. 300–400 m2 ogrodu warzywnego,
·        owoce – ok. 650–900 kg: w sadzie ok. 10 jabłoni, 3 grusze, 6 śliw, 6 wiśni, 2 czereśnie, 12 krzewów czarnych porzeczek, 9 krzewów czerwonych porzeczek, 6 krzewów agrestu, 10 krzewów malin, ok. 50 m2 truskawek i poziomek – ok. 400 m2 sadu.
Sprzedaż bezpośrednia, działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Sprzedaż żywności wyprodukowanej w gospodarstwie agroturystycznym możliwa jest w ramach sprzedaży bezpośredniej lub w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, tzw. MOL. Sprzedaż żywności może być dodatkowym źródłem dochodu dla rolnika, rozszerzeniem i uatrakcyjnieniem oferty agroturystycznej oraz reklamą gospodarstwa.
Sprzedaż bezpośrednia to handel małymi ilościami nieprzetworzonych produktów. Produkty te mogą być oferowane w gospodarstwach, gdzie kupujący ma możliwość samodzielnego zbioru. Mogą być sprzedawane na targowiskach, kiermaszach, w sklepach, przy drodze. Mogą być też bezpośrednio dostarczane do domu konsumenta lub do innego punktu.
Wielkość produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych we własnym gospodarstwie, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, dla mleka i jaj wynosi:
·        do 1000 l tygodniowo – dla mleka surowego,
·        do 500 l tygodniowo – dla surowej śmietany,
·        od 350 do 2450 sztuk tygodniowo – dla jaj konsumpcyjnych.
Sprzedażą bezpośrednią mogą być objęte wyłącznie produkty własne, w tym niewielkie ilości produktów pochodzenia zwierzęcego: tuszek drobiowych (np. kur, indyków, gęsi) i tuszek zajęczaków (np. królików, nutrii) – pozyskanych ze zwierząt poddanych ubojowi w gospodarstwie, produktów rybołówstwa (tj. żywych, schłodzonych lub poddanych niektórym rodzajom obróbki: patroszeniu, usuwaniu płetw, odgławianiu, wykrwawianiu), surowców pochodzenia zwierzęcego, takich jak: surowe mleko, surowa śmietana, jaja konsumpcyjne, produktów pszczelich nieprzetworzonych (takich jak miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele), żywych ślimaków lądowych (jadalnych, określonych gatunków).
Rolnicy zamierzający prowadzić działalność w zakresie produkcji wyrobów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej powinni pamiętać, że mają obowiązek powiadomienia o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanej produkcji. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej powinny być świeże, o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla danego produktu, przechowywane w sposób uniemożliwiający ich psucie się, namnażanie się chorobotwórczych mikroorganizmów lub tworzenie się toksyn. Jeżeli producent prowadzi sprzedaż bezpośrednią poza terenem gospodarstwa rolnego, jest on zobowiązany umieścić na opakowaniach zbiorczych lub transportowych informację zawierającą jego imię i nazwisko (albo nazwę) oraz adres miejsca prowadzenia działalności. Informacja ta powinna być umieszczona w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta.
Sprzedaż bezpośrednia może obejmować produkty pochodzenia roślinnego, takie jak: zboża, owoce, warzywa, grzyby uprawne, pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego, produkty uprawne pochodzące wyłącznie z własnych upraw. Dostawy bezpośrednie obejmują również środki spożywcze pochodzące z produktów lub surowców w postaci kiszonej lub suszonej. W ramach dostaw bezpośrednich dopuszcza się stosowanie takich czynności jak: mycie warzyw, usuwanie liści, suszenie ziół. Do produkcji pierwotnej nie zalicza się natomiast czynności obierania ziemniaków, krojenia marchewek, pakowania sałaty w woreczki.
Oprócz sprzedaży bezpośredniej obowiązujące przepisy dopuszczają, by rolnik w swoim gospodarstwie mógł produkować i sprzedawać niewielkie ilości żywności, takiej jak ser czy kiełbasa, w ramach tzw. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL).
Działalność MOL dotyczy tylko produktów pochodzenia zwierzęcego: produktów mlecznych, przetworzonych produktów rybołówstwa, surowych wyrobów mięsnych, w tym gotowych potraw z mięsa. W ten zakres działalności wchodzi również rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, końskiego, drobiowego, zwierząt łownych oraz dzikich z hodowli fermowych.
Mleko i śmietanę rolnik może zbywać poprzez sprzedaż bezpośrednią, natomiast masło, twaróg i sery dojrzewające poprzez działalność MOL. Warunkiem prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej jest powiadomienie powiatowego lekarza weterynarii w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia działalności (http://ekoswiat.org/pl/ekoswiat-natura/item/40057-spprzeda%C5%BC-produkt%C3%B3w-domowego-wytworu#).


3.      Dostosowanie produkcji rolniczej do funkcjonowania działalności agroturystycznej
Produkcja rolnicza w gospodarstwie agroturystycznym powinna być dostosowana do potrzeb i oczekiwań turystów. Dostosowanie polega między innymi na: zróżnicowaniu struktury produkcji, ekstensyfikacji i ekologizacji produkcji, stosowaniu tradycyjnych technik wytwarzania produktów spożywczych, umożliwieniu udziału gości w pracach rolniczych. Szczególne znaczenie dla podniesienia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego ma chów zwierząt.
Dla dzieci obecność zwierząt jest czynnikiem wychowawczym oraz wspomagającym rozwój psychiki. Zwierzęta pobudzają wyobraźnię i wrażliwość, uczą obowiązkowości, punktualności i odpowiedzialności, przyczyniają się do poznawania praw natury oraz do zainteresowania i poszerzania więzi ze światem zwierzęcym (Sikora 2012, s. 170). U ludzi starszych zwierzęta zmniejszają uczucie samotności, zapobiegają wystąpieniu depresji, redukują stres. Terapeutyczny wpływ zwierząt na człowieka określany jest jako zooterapia. Przykładem zooterapii jest: hipoterapia (rehabilitacja osób niepełnosprawnych przy wykorzystaniu jazdy konnej), dogoterapia (wykorzystanie w celach terapeutycznych psów) czy fellinoterapia (wykorzystanie w celach terapeutycznych kotów). Do zwierząt najchętniej utrzymywanych w gospodarstwach agroturystycznych należą: kozy, owce, konie, króliki, psy, koty, drób ozdobny.
Tabela 6.2. Przykładowe sposoby wykorzystania zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych
Gatunek
Proponowany sposób wykorzystania
Konie
·        obiekt do obserwacji – harmonia ruchów, piękno budowy ciała, zwykle wrodzona życzliwość w stosunku do ludzi, chęć obcowania, możliwość pogłaskania,
·        bierne obserwowanie,
·        jazda wierzchem w terenie lub na lonży,
·        jazda w różnego rodzaju powozach, bryczkach,
·        hipoterapia,
·        zawody hippiczne.
Bydło
·        obiekt do obserwacji podczas przebywania na pastwisku,
·        obserwacja pobierania paszy, przeżuwania,
·        proces dojenia ręczny lub mechaniczny,
·        konsumpcja wyrobów (mleka, twarogu, maślanki, masła).
Owce
·        obiekt do obserwacji w naturalnym krajobrazie – charakterystyczne dźwięki, zachowanie jagniąt,
·        obserwacja strzyżenia, dojenia owcy,
·        konsumpcja mleka, serów,
·        wyroby z wełny.
Trzoda chlewna
·        obserwacja – opiekuńczość loch, charakterystyczne dźwięki,
·        zabawa z prosiętami,
·        potrawy z wieprzowiny.
Kozy
·        obserwacja – opiekuńczość nad potomstwem, zachowanie koźląt,
·        obserwacja dojenia,
·        konsumpcja mleka i serów.
Kury
·        wysiadywanie, znoszenie jajek,
·        wykluwanie piskląt,
·        możliwość karmienia,
·        potrawy z jaj i mięsa drobiowego.
Gęsi i kaczki
·        obserwacja,
·        możliwość karmienia,
·        potrawy z mięsa,
·        wyroby z puchu i pierza.
Króliki
·        obserwacja,
·        możliwość zabawy i karmienia,
·        potrawy z mięsa,
·        wyroby ze skóry.
Psy
·        pomoc przy prowadzeniu stada,
·        obrońca,
·        możliwość zabawy,
·        dogoterapia.
Źródło: opracowanie własne autora na podstawie Sikora 2012
Atrakcyjnym kierunkiem produkcji zwierzęcej w gospodarstwach agroturystycznych może być chów zwierząt ras rodzimych:
·        bydło: polskie czerwone i białogrzbiete,
·        konie: konik polski, huculskie, śląskie, małopolskie, wielkopolskie, sztumskie,
·        trzoda chlewna: złotnicka pstra, złotnicka biała, puławska,
·        owce: wrzosówka, świniarka, olkuska, pomorska, żelaźnieńska, uhruska, wielkopolska, corriedale, polska owca górska barwna, merynos barwny, kamieniecka,
·        koza karpacka,
·        królik popielniański biały,
·        kury: polbar, zielononóżka kuropatwiana, leghorn, rhode island red, sussex, żółtonóżka kuropatwiana, rhode island white,
·        gęsi: biłgorajska, zatorska, lubelska, kielecka, podkarpacka, kartuska, rypińska, suwalska, garbonosa, roman, pomorska,
·        kaczki: pekin krajowy, minikaczka, pekin krajowy, pekin duński, pekin francuski.
W przypadku produkcji roślinnej i sadowniczej dostosowanie do działalności agroturystycznej może polegać m.in. na wykorzystaniu dawnych lokalnych odmian roślin uprawnych, np. starych odmian zbóż oraz drzew owocowych.
W produkcji sadowniczej można wykorzystać stare odmiany:
·         jabłoni: ananas berżenicki, boiken, cesarz Wilhelm, grafsztynek prawdziwy, grochówka, jakubek, kosztela, kronselska, krótkonóżka tradycyjna, landsberska, malinowa oberlandzka, papierówka, reneta złota, starking, sztetyna zielona, żeleźniak, złota szlachetna,
·        gruszy: bergamotka złocista, dobra Ludwika, dobra szara, dziekanka lipcowa, faworytka (klapsa), józefinka, kalebasa płocka, król Sobieski, paryżanka, plebanka, wiśniówka francuska,
·        śliwy: biała śliwa, brzoskwiniowa, lubaszka, mirabelka flotowa, mirabelka z Nancy, renkloda althana, renkloda zielona, węgierka zwykła, węgierka łowicka,
·        wiśni: gubeńska, hortensja, książęca, lubka, sokówka nowotomyska, szklanka wielka, wczesna Ludwika, wróble.
Gatunki i odmiany roślin uprawnych zagrożonych wyginięciem to:
·        pszenica samopsza,
·        pszenica płaskurka,
·        orkisz,
·        proso,
·        owies szorstki,
·        len,
·        lnianka siewna,
·        groch,
·        soczewica,
·        ciecierzyca,
·        groszek,
·        bób.


Bibliografia

Literatura obowiązkowa
Knecht D., Agroturystyka w agrobiznesie, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2009.
Mikuta B., Żelazna K., Organizacja ruchu turystycznego na wsi, Wydawnictwo Format–AB, Warszawa 2004.
Sikora J., Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2012.
Literatura dodatkowa
Czerwińska-Jaśkiewicz M., Marketing w agroturystyce, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2013.
Januszkiewicz W., Rolnictwo ekologiczne w świetle nowych regulacji prawnych, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Poznań 2009.
Kuś J., Jończyk K., Dobra Praktyka Rolnicza w gospodarstwie rolnym, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, Radom 2005.
Przezbórska L., Sznajder M., Agroturystyka, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2005.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. 2007 nr 5 poz. 38).
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. 2007r. nr 112 poz. 774).
Sikorska G., Kajszczak W., Kwatera agroturystyczna. Praktyczny poradnik, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa 2001.
Ustawa z dnia 2 lipca 2004 o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. 2004 nr 173 poz. 1807).
Netografia