Spis treści modułu
Wprowadzenie
1. Zasady kalkulacji kosztów imprezy
turystycznej
2. Zasady opodatkowania podatkiem VAT w
turystyce
3. Wpływ zmiany kursu dewiz na cenę imprezy
4. Wpływ czarteru na koszt imprezy
5. Przykładowe kalkulacje kosztów wybranych
usług i imprez turystycznych
6. Zasady ustalania cen imprez i usług
turystycznych
Wprowadzenie
Kalkulacja kosztów zmierza do ustalenia kosztów
przypadających na przedmiot kalkulacji. Przedmiot
kalkulacji powinien być ściśle określony i wyrażony w odpowiednich jednostkach
miary. Przedmiotem kalkulacji mogą być produkty, usługi. Kalkulacja
kosztów jest podstawową metodą ustalania ceny produktu lub usługi, która
pokryje koszty wytworzenia i zapewnieni zysk.
1.
Zasady
kalkulacji kosztów imprezy turystycznej
Kalkulacja kosztów służy do określenia ceny imprezy
turystycznej.
W zależności od rodzaju imprezy kalkulację można
przeprowadzić w przeliczeniu na jednego uczestnika (imprezy sprzedawane
indywidualnym klientom) lub kalkulować koszt całej grupy (np. dla wycieczki
szkolnej), można też określić koszty dla poszczególnych świadczeń – koszt na
osobę, np. bilet wstępu do
muzeum, i koszt związany z
grupą, np. koszt wynajęcia
przewodnika po muzeum.
Dla prawidłowego dokonania kalkulacji imprezy należy
posiadać niezbędne założenia i dane dotyczące kalkulowanej imprezy, np. program imprezy, umowy z
usługodawcami lub cenniki, kursy walut w przypadku imprez zagranicznych.
Kalkulacja powinna uwzględniać następujące elementy:
·
koszty
świadczeń,
·
marżę dla
biura podróży,
·
prowizję od
sprzedaży dla agenta turystycznego,
·
podatek
VAT.
Koszty świadczeń
Koszty świadczeń są kwotą, jaką organizator turystyki musi
zapłacić poszczególnym usługodawcom. Koszty świadczeń dzieli się na stałe (niezależne od liczby
uczestników) i zmienne (zależne od
liczby uczestników).
Koszty stałe
obejmują:
·
koszt
pilota wycieczek (wynagrodzenie, nocleg, wyżywienie),
·
koszt usług
przewodnika,
·
usługi
kupione w czarterze (nocleg, wyżywienie, transport),
·
opłaty
rezerwacyjne.
Koszty zmienne
obejmują:
·
koszty
świadczeń niewykupionych w czarterze,
·
bilety
wstępu,
·
ubezpieczenie,
·
bilety
komunikacyjne.
Koszt
świadczeń w zależności od imprezy może być: podany w złotówkach (w przypadku imprez krajowych), podany w dewizach i płatny w dewizach (w przypadku imprez
zagranicznych), podany w dewizach i
płatny w złotówkach (w przypadku imprez zagranicznych przyjazdowych).
W przypadku niektórych imprez, np. objazdowych czy dla
dzieci i młodzieży, należy uwzględnić koszt
miejsca bezpłatnego, np. dla opiekuna grupy, kierowcy, lub miejsca przeznaczonego na cele promocyjne.
Marża biura to
narzut do kosztów świadczeń występujących w imprezie doliczany przez biuro
podróży (Kruczek 2011). Marża biura powinna pokryć koszty związane z
organizacją imprezy, koszty reklamy, koszty prowadzenia biura, a także zapewnić zysk. Według Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od
towarów i usług marża w usługach turystycznych jest różnicą między kwotą,
którą ma zapłacić nabywca usługi,
a faktycznymi kosztami poniesionymi przez podatnika z tytułu nabycia towarów i
usług od innych podatników dla bezpośredniej korzyści turysty. Przez usługi dla bezpośredniej korzyści
turysty rozumie się usługi stanowiące składnik świadczonej usługi turystyki, a
w szczególności transport, zakwaterowanie, wyżywienie, ubezpieczenie.
Stawka akwizycyjna
dla agenta to kwota doliczana do
ceny, jaką płaci nabywca imprezy turystycznej, a która przeznaczona jest dla
agenta sprzedającego imprezę w imieniu organizatora (Meyer 2008).
W cenę imprezy wliczony jest również podatek VAT.
2.
Zasady
opodatkowania podatkiem VAT w turystyce
Wyróżnia się trzy sposoby opodatkowania podatkiem VAT w
turystyce:
·
procedura
szczególna,
·
procedura
mieszana, gdzie można stosować jednocześnie procedurę szczególną i zasady
ogólne,
·
stosowanie
zasad ogólnych.
Wybór metody rozliczania zależy od tego, czy podatnik
(organizator turystyki):
·
świadczy
wyłącznie usługi nabyte od innych dostawców dla bezpośredniej korzyści
turystów,
·
jednocześnie
świadczy usługi własne i usługi nabyte od innych dostawców usług dla
bezpośredniej korzyści turysty,
·
świadczy
tylko usługi własne.
Szczególna procedura opodatkowania usług turystycznych
wynika z dostosowania polskiego systemu podatkowego do regulacji Unii
Europejskiej. Podstawą opodatkowania jest marża
rozumiana jako różnica między kwotą,
którą ma zapłacić nabywca usługi, a faktycznymi kosztami poniesionymi przez
podatnika z tytułu nabycia towarów i usług od innych podatników dla
bezpośredniej korzyści turysty (transport, zakwaterowanie, wyżywienie). W takim
przypadku należy zastosować stawkę podatku 23%.
W przypadku,
gdy przy świadczeniu usługi turystyki podatnik,
oprócz usług nabywanych od innych podatników dla bezpośredniej korzyści turysty, część świadczeń (zwanych
„usługami własnymi”) w ramach tej usługi wykonuje we własnym zakresie, odrębnie
ustala się podstawę opodatkowania dla usług własnych i odrębnie w odniesieniu
do usług nabytych od innych podatników dla bezpośredniej korzyści turysty.
Usługi własne podlegają ogólnym zasadom obkładania podatkiem VAT. Podatnik
obowiązany jest do wykazania w prowadzonej ewidencji, jaka część należności za
usługę przypada na usługi nabyte od innych podatników dla bezpośredniej
korzyści turysty, a jaka na usługi własne.
Opodatkowanie podatkiem VAT, gdy organizator turystyki
świadczy tylko usługi własne,
odbywa się na zasadach ogólnych.
3. Wpływ zmiany kursu dewiz na cenę imprezy
Zmiany kursu
walut mogą mieć pozytywny lub negatywny wpływ na organizatorów turystyki.
Niska cena walut
obcych, zwłaszcza euro i
dolara, w stosunku do
złotego, powoduje, że organizatorzy w przypadku imprez zagranicznych ponoszą
mniejsze koszty związane z zapłatą za miejsca noclegowe, wyżywienie, transport
i mogą obniżyć dla klienta cenę imprezy turystycznej. Wysoki kurs złotego może jednak ograniczyć przyjazdy zagranicznych
turystów do Polski.
Wysoki
kurs walut obcych oznacza dla organizatorów imprez zagranicznych wyższe
koszty noclegów, wyżywienia, transportu oraz wyższe ceny dla klienta. Niski kurs złotego powoduje, że Polska
staje się atrakcyjnym i tanim kierunkiem turystycznym.
Szczególnie niebezpieczna sytuacja dla organizatorów
turystyki występuje w przypadku gwałtownych
i znacznych wahań kursu walut obcych. Kalkulacja imprez turystycznych
powinna uwzględniać możliwość wystąpienia niekorzystnych zmian cen walut.
Nieuwzględnienie ryzyka kursowego może doprowadzić do kłopotów finansowych i
upadku organizatora turystyki.
W przypadku zmiany kursu walut organizator turystyki ma prawo,
by do 21 dni przed wyjazdem podnieść
cenę wycieczki. Wiąże się to jednak z ryzykiem rezygnacji klientów z
wyjazdu. Inną formą zabezpieczenia się organizatorów turystyki są transakcje zabezpieczające, np. transakcja kupna lub
sprzedaży określonej kwoty waluty w ściśle określonym dniu w przyszłości, po
kursie terminowym, z góry ustalonym w dniu zawarcia transakcji.
4. Wpływ czarteru na koszt imprezy
Czarter polega na
zobowiązaniu organizatora turystyki do zakupu
określonej liczby miejsc noclegowych lub miejsc w środkach transportu w
określonym czasie.
W przypadku
czarteru należy uwzględnić w kalkulacji fakt, że nie wszystkie miejsca zostaną
sprzedane, czyli tzw. ryzyko czarteru.
W przypadku czarteru nie ma możliwości anulowania lub
zmniejszenia zamówionej liczby noclegów lub miejsc w samolocie. Każde niesprzedane miejsce oznacza stratę dla organizatora turystyki.
Zabezpieczeniem
przed ryzykiem czarteru jest założenie w
kalkulacji imprezy, że nie wszystkie miejsca zostaną sprzedane.
Możliwość zakładania tego typu ryzyka
pod względem finansowym jest
bezpieczna dla biura. Wielkość zakładanego ryzyka czarteru ma wpływ nie tylko na cenę jednostkową świadczenia, ale również na całość wpływów ze sprzedaży imprez. Jeżeli faktyczna sprzedaż okazała się mniejsza niż założone ryzyko, maleje wielkość marży założonej w kalkulacji, w
celu pokrycia strat. Po
przekroczeniu punktu, w którym marża nie pokryje strat, mamy do czynienia ze stratą na
imprezie. Odmienna sytuacja ma miejsce wówczas, gdy sprzedaż jest większa od założonej w kalkulacji, czyli sprzedaż jest większa
od założonego ryzyka czarteru. Następuje tu zwiększenie wpływów
z marży kalkulowanej imprezy
(Wosik, Górka 2006).
Przykład
Zamówiono 10 miejsc
w gospodarstwie agroturystycznym na okres 100 dni po 10,00 zł za nocleg.
10 miejsc × 100 dni
× 10,00 zł = 10000 zł
Wykupiono 1000
osobonoclegów. Niesprzedanie nawet jednego z nich może oznaczać stratę. Dla
uniknięcia strat założono, że pewna liczba miejsc (20%) nie zostanie sprzedana.
10000 : 800 = 12,5
zł
Cena miejsca
noclegowego przy założeniu 20% ryzyka czarteru powinna wynosić 12,5 zł.
5. Przykładowe kalkulacje kosztów wybranych
usług i imprez turystycznych
Usługa noclegowa w
gospodarstwie agroturystycznym
Podstawowe informacje:
·
liczba
osób: 11,
·
czas: 2 noce,
·
zakwaterowanie:
3 pokoje 3-osobowe, 1 pokój 2-osobowy.
Poniesione koszty zmienne:
·
energia
(oddzielny licznik) – 135 zł,
·
woda,
kanalizacja – 15 zł,
·
pranie –
110 zł,
·
papier
toaletowy, mydełko, środki czystości + zmywarka – 6,80 zł,
·
śmieci – 5
zł,
·
TV-abonament
tylko dla turystów – 3 zł,
·
drzewo do
kominka 1/4m3 – 40 zł,
·
sprzątanie
przed i po – 150 zł.
Łącznie koszty zmienne = 464,80 zł : 11 osób : 2 doby= 21,12
zł + 11,30 zł (amortyzacja).
Łączne koszty: 32,42 zł.
Czysty zysk za dwie noce: 61, 60 zł przy pełnym obłożeniu.
Składają się na niego:
·
pokój
3-osobowy – 35 zł za dobę –32,42 zł (koszty) = 2,58 zł × 9 osób × 2 noclegi =
46,44 zł,
·
pokój
2-osobowy – 40 zł doba –32,42 zł (koszty) = 7,58 zł × 2 osoby × 2 noclegi =
15,16 zł (Drąg 2013).
Kalkulacja kosztów
imprezy turystycznej „Zielona Szkoła”
Podstawowe informacje:
Organizator: Biuro Turystyczne Podróżnik – opieka pilota
·
zakwaterowanie:
Ośrodek Turystyczny Czardworek w Przysietnicy w Bieszczadach,
·
termin:
20.05.2014–22.05.2014 r..
·
liczba
uczestników: 19 uczniów (płacących) + 2 opiekunów (miejsca bezpłatne),
·
trasa:
Kraków Szkoła Podstawowa nr 29 – Przysietnica – Kraków Szkoła Podstawowa nr 29
(382 km, transport – autokar).
Program:
20.05.2014 r.
·
8.00–12.00
– zbiórka uczestników i wyjazd (8.00 – przejazd Kraków – Przysietnica – 12.00),
·
12.00 –
przyjazd do ośrodka, zakwaterowanie w pokojach,
·
13.00–14.00
– ścianka wspinaczkowa,
·
14.00–15.30
– obiad,
·
15.30–17.30
– zajęcia z wykrywaczami metalu i zajęcia łucznicze, jazda konna,
·
17.30–18.30
– czas wolny,
·
18.30–19.30
– kolacja,
·
19.30–22.00
– dyskoteka,
·
22.00 –
nocleg.
21.05.2014 r.
·
8.00–9.00 –
śniadanie,
·
9.00–10.00
– zajęcia w sali szkoleniowej,
·
10.00–14.00
– rejs statkiem po Zalewie Solińskim,
·
14.00–15.30
– obiad,
·
15.30–18.30
– skansen „Karpacka Troja”,
·
18.30–19.30
– kolacja,
·
19.30–21.00
– ognisko,
·
21.00–22.00
– obserwacje astronomiczne,
·
22.00 –
nocleg.
22.05.2014 r.
·
8.00–9.00 –
śniadanie,
·
9.00–11.00
– lepienie w glinie,
·
11.00–12.00
– przygotowanie do wyjazdu,
·
12.00 –
wyjazd,
·
12.00–16.00
– przejazd Przysietnica – Kraków,
·
16.00 –
przyjazd, zakończenie wycieczki.
Wyżywienie dla wszystkich uczestników, opiekunów, pilota i
kierowcy: śniadania (21 i 22.05.2014 r.), obiady (20 i 21.05.2014 r.), kolacje
(20 i 21.05.2014 r.), paczki prowiantowe (22.05.2014 r.).
Ubezpieczenia: uczestnicy wycieczki podlegają szkolnemu
ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków i kosztów leczenia.
Tabela 8.1. Kalkulacja kosztów noclegu i wyżywienia
Noclegi i wyżywienie
|
||||
Świadczenie
|
Ilość świadczeń
|
Ilość osób
|
Cena (zł/os)
|
Suma (zł)
|
Noclegi
|
2
|
19
|
25
|
950
|
Śniadania
|
2
|
19
|
9
|
342
|
Obiady
|
2
|
19
|
16
|
608
|
Kolacje
|
2
|
19
|
9
|
342
|
Paczki prowiantowe
|
1
|
19
|
9
|
171
|
Koszt noclegów i wyżywienia
|
2413
|
|||
Uśredniony koszt 1 uczestnika na dzień
|
42
|
|||
Całkowity koszt noclegów i wyżywienia na 1
uczestnika
|
127
|
Źródło: opracowanie własne autora na podstawie: http://calc.bieszczady.com.pl/
Tabela 8.2. Kalkulacja kosztów atrakcji i usług
dodatkowych
Atrakcje i usługi
dodatkowe
|
||||
Świadczenie
|
Ilość świadczeń
|
Ilość osób
|
Cena (zł/os)
|
Suma (zł)
|
Ścianka wspinaczkowa (min. 15 os.)
|
1
|
19
|
16
|
304
|
Zajęcia z wykrywaczami metalu (min. 15 os.)
|
1
|
19
|
16
|
304
|
Zajęcia łucznicze z instruktorem (min. 15 os.)
|
1
|
19
|
16
|
304
|
Obserwatorium astronomiczne – oglądanie nieba przez
teleskop i prelekcja (min. 15 os.)
|
1
|
19
|
16
|
304
|
Jazda konna (min. 1 h)
|
1
|
19
|
36
|
684
|
Lepienie w glinie (min. 15 os.)
|
1
|
19
|
12
|
228
|
Rejs statkiem po Zalewie Solińskim
|
1
|
19
|
23
|
437
|
Skansen „Karpacka Troja”
|
1
|
19
|
22
|
418
|
Ognisko
|
1
|
1
|
120
|
120
|
Wynajęcie sali szkoleniowo-bankietowej
|
1
|
1
|
100
|
100
|
Dyskoteka prowadzona przez DJ-a (do 3 h)
|
1
|
1
|
100
|
100
|
Całkowity koszt atrakcji i usług
|
3203
|
|||
Całkowity koszt atrakcji i usług na 1 uczestnika
|
169
|
Źródło: opracowanie własne autora na podstawie: http://calc.bieszczady.com.pl/
Tabela 8.3. Kalkulacja kosztów miejsc bezpłatnych
Noclegi i wyżywienie
(z atrakcji i usług
dodatkowych opiekunowie korzystają bezpłatnie)
|
||||
Świadczenie
|
Ilość świadczeń
|
Ilość osób
|
Cena (zł/os)
|
Suma (zł)
|
Noclegi
|
2
|
2
|
25
|
100
|
Śniadania
|
2
|
2
|
9
|
36
|
Obiady
|
2
|
2
|
16
|
64
|
Kolacje
|
2
|
2
|
9
|
36
|
Paczki prowiantowe
|
1
|
2
|
9
|
18
|
Koszt miejsc bezpłatnych
|
254
|
|||
Koszt na 1 uczestnika – 254 zł : 19
|
13
|
Źródło: opracowanie własne autora
Tabela 8.4. Kalkulacja kosztów pilota
Noclegi i wyżywienie
(z atrakcji i usług
dodatkowych pilot korzysta bezpłatnie)
|
||||
Świadczenie
|
Ilość świadczeń
|
Ilość osób
|
Cena (zł/os)
|
Suma (zł)
|
Noclegi
|
2
|
1
|
25
|
50
|
Wyżywienie
|
2
|
1
|
9
|
18
|
Obiady
|
2
|
1
|
16
|
32
|
Kolacje
|
2
|
1
|
9
|
18
|
Paczki prowiantowe
|
1
|
1
|
9
|
9
|
Wynagrodzenie
|
3 dni × 150 zł
|
450
|
||
Razem koszt pilota
|
577
|
|||
Koszt na 1 uczestnika – 577 zł : 19
|
30
|
Źródło: opracowanie własne autora
Tabela 8.5. Kalkulacja kosztów transportu
Świadczenie
|
Cena 1 km
|
Ilość km
|
Suma zł
|
Autokar wysokiej klasy – 22 miejsca (gratis 30 km –
dojazd do atrakcji)
|
4
|
382
|
1528
|
Nocleg i wyżywienie kierowcy
|
127
|
||
Razem koszt transportu
|
1655
|
||
Koszt na 1 uczestnika – 1655 zł : 19
|
87
|
Źródło: opracowanie własne autora
Tabela 8.6. Koszt całkowity na osobę
Koszt całkowity na osobę
|
|
Nocleg
|
50 zł
|
Wyżywienie
|
77 zł
|
Atrakcje i usługi dodatkowe
|
169 zł
|
Miejsca bezpłatne
|
13 zł
|
Pilot
|
30 zł
|
Transport
|
87 zł
|
Razem koszt na uczestnika
|
426 zł
|
Źródło: opracowanie własne autora
Tabela 8.7. Cena imprezy na osobę
Koszt
na osobę
|
Marża
10%
|
23%
podatku VAT od marży
|
Cena
imprezy
|
426
zł
|
42,60
zł
|
9,80
zł
|
478,40
zł
|
Źródło: opracowanie własne autora
6. Zasady ustalania cen imprez i usług
turystycznych
Zgodnie z art. 12 Ustawy
z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych
organizator turystyki lub pośrednik turystyczny, proponujący klientom imprezy
turystyczne, udostępniając odpowiednie informacje pisemne, a w szczególności broszury, foldery lub katalogi, zobowiązany jest
wskazać w sposób dokładny i zrozumiały cenę imprezy lub usługi turystycznej albo
sposób jej ustalenia.
Powinna być ona podana w sposób kompletny. Wyraźnie muszą
być wskazane wszystkie usługi, które umowa obejmuje, w tym również cena tzw. usług fakultatywnych.
Wspomniana ustawa w art. 17 przewiduje możliwość dokonania zmiany ceny (podwyższenia), jednakże
tylko i wyłącznie, gdy taka
możliwość została wyraźnie przewidziana w umowie i pod warunkiem, że
organizator udokumentuje wpływ na podwyższenie ceny jednej z następujących
okoliczności:
·
wzrost
kosztów transportu,
·
wzrost
opłat urzędowych,
·
wzrost podatków lub opłat należnych za takie usługi, jak
lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe w portach morskich i lotniczych,
·
wzrost
kursów walut.
Bez względu na zaistniałe okoliczności na 20 dni przed datą
wyjazdu cena nie może ulec zmianie.
Organizator turystyki lub pośrednik
turystyczny zamierzający podwyższyć cenę imprezy turystycznej powinien
niezwłocznie powiadomić o tym klienta,
jednocześnie przedstawiając szczegółowe udokumentowanie – wyliczenie
uprawniające go do dokonania takiej zmiany. W przeciwnym razie klient będzie
mógł skutecznie odmówić dokonania dopłaty. Ponadto klient w takiej sytuacji w
zależności od podjętej przez siebie decyzji będzie mógł przyjąć proponowaną
zmianę – podwyższenie
ceny bądź też, na podstawie
art. 14 ust. 5, skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy za natychmiastowym
zwrotem całej wpłaconej sumy bez obowiązku zapłaty kary umownej, z uwagi na
zmianę istotnego warunku umowy.
Przykładowe zapisy w umowach zakwestionowane przez Sąd
Ochrony Konkurencji i Konsumentów i wpisane do Rejestru Klauzul Niedozwolonych:
·
„Wzrost
ceny do 10% nie powoduje zmiany warunków imprezy”.
·
„Firma
zastrzega sobie prawo do zmiany ceny imprezy z przyczyn od siebie niezależnych
(np. zmiana kursów walut, cen usług, kontrahenta, kosztów transportu oraz podatków
i innych opłat) do 10% ceny bez powiadomienia uczestnika, a powyżej 10% z
powiadomieniem. Wzrost ceny powyżej 10% uprawnienia uczestnika do rezygnacji
pod warunkiem powiadomienia o tym fakcie osobiście lub pisemnie (…) nie później
niż w terminie 3 dni od powiadomienia o zmianie ceny, brak odpowiedzi w
terminie uważa się za akceptację zmienionych warunków
·
„Ceny
przedstawione w cenniku są cenami stałymi. Biuro zastrzega sobie jednak prawo
do zmiany ceny w wyjątkowych przypadkach, takich jak: skokowe zmiany kursów
walut przekraczające 5%, taryf przewozowych, cen paliw, przepisów podatkowych
itp., nie później jednak niż na 20 dni przed datą wyjazdu”.
·
„Organizator
zastrzega sobie prawo dokonywania zmian oferowanych i poświadczonych w
dokumentacjach imprez cen, w przypadku podwyższania kosztów transportu,
podatków i wzrostu ceł, nośników energii, wzrostów kursów walut.”
·
„Biuro
zastrzega sobie prawo zmiany ceny w terminie do 14 dni przed rozpoczęciem
imprezy” (http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl/konsument-turystyka/216908,2,Podwyzszenie-ceny-imprezy-turystycznej.html).
Bibliografia
Literatura
obowiązkowa
Kruczek Z., Obsługa ruchu turystycznego, Wydawnictwo
Proksenia, Kraków 2011.
Leszka G., Podstawy turystyki, WSiP, Warszawa 2013.
Meyer B., Obsługa ruchu turystycznego, PWN,
Warszawa 2008.
Mikuta B.,
Żelazna K., Organizacja ruchu
turystycznego na wsi, Wydawnictwo Format AB, Warszawa 2004.
Steblik-Wlaźlak
B., Rzepka L., Geografia turystyczna.
Podręcznik, cz. 1–2, Wydawnictwo Rea, Warszawa 2010.
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o
usługach turystycznych (Dz. U. 1997
nr 133 poz. 884).
Literatura dodatkowa
Jędrysiak
T., Wiejska turystyka kulturowa,
Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2010.
Sikora J., Organizacja ruchu turystycznego na wsi,
WSIP, Warszawa 1999.
Ustawa
z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. 2004
nr 54 poz. 535)
Wosik L., Górka B., Organizowanie imprez turystycznych,
Instytut Technologii Eksploatacji, Radom 2006.
Yale P., Działalność touroperatorska, Wydawnictwo
Wiedza i Życie, Warszawa 2001.
Czasopisma
turystyczne
„National Geographic”
„Podróże”
„Poznaj Swój Kraj”
„Poznaj Świat”
„Rynek Turystyczny”
„Voyage”
Netografia
Drąg K., Oczekiwania usługodawców pod adresem nowej
perspektywy, http://agro.travel/pl/niezbednik/zwiedzajacego/materialy_z_konferencji/)
http://www.katalog.pttk.pl
http://www.wioskitematyczne.org.pl/publikacje.htmlZasoby dla tego tematu